INZULÍN – Dobrý sluha, ale zlý pán

V ďalšom článku od MUDr. Jakuba KOPČEKA sa bližšie pozrieme na problematiku inzulínu. Prečítajte si niekoľko základných informácií o tomto hormóne a jeho súvislosti s glykemickým indexom.

S najväčšou pravdepodobnosťou o ňom každý už aspoň raz niekde počul alebo čítal. Pravdepodobne to bolo v škole, v edukačných alebo fitness videách či dokonca v posilňovni. Mnohými lekármi a odborníkmi na výživu je označovaný ako najsilnejší hormón (aj keď o tom môžeme viesť debatu). Čo je to Inzulín a prečo je dobré mať o ňom aspoň základné znalosti?

Počas svojho štúdia som mal niekoľkokrát možnosť na „hlavnú postavu“ nášho článku naraziť v súvislosti s jeho syntézou, možnou detekciou, funkciou a súvisom s metabolickými ochoreniami. V skratke (aby som vás nezaťažoval faktami, ktoré sú pre mnohých menej podstatné a dokonca možno nudné) ide o hormón tvoriaci sa v langerhansových ostrovčekoch pankreasu (podžalúdkovej žľazy), ktoré sú zodpovedné za jeho endokrinnú funkciu. Samotný hormón sa v krvi detegovať nedá, na to nám slúži hladina C-peptidu. Ide o spojovaciu bielkovinu prekurzoru inzulínu, ktorá sa v krvi nachádza úmerne množstvu cirkulujúceho endogénneho inzulínu. C-peptid je nezávislý od podania exogénneho inzulínu.

Inzulín je spájaný s ochorením Diabetes mellitus (DM) alebo (ľudovo povedané) cukrovkou, pri ktorom dochádza k jeho absolútnemu (DM1) alebo relatívnemu (DM2) nedostatku.


Zdroj: freepik.com/jcomp

Samotná funkcia je pre vás veľmi dôležitá a je veľmi úzko spätá s glykemickým indexom, o ktorom ste mali možnosť čítať v predošlom článku.

Ako už dobre vieme, inzulín v cirkulácii spôsobuje zvýšenú vstrebateľnosť glukózy. Bunky myokardu (teda srdcového svalu), bunky kostrového svalu aj tukového tkaniva sú citlivé na inzulín. Glukóza slúži nášmu organizmu ako najjednoduchší zdroj energie. Pri nízkej dávke glukózy nám slúži na zásobenie mozgového tkaniva, ktoré je na glukóze závislé. Naopak pri nadbytku sa glukóza ukladá do zásob vo forme tuku (pretože tukové bunky sú taktiež citlivé na inzulín). Je preto mimoriadne dôležité usmerniť príjem potravín tak, aby obsahoval tie s adekvátnym glykemickým indexom a glykemickou náložou. To sú hodnoty, ktoré rozhodujú o tom, koľko inzulínu sa dostane do cirkulácie.

Ďalším vážnym rizikom pri dlhodobom zvýšenom vylučovaní inzulínu (ktoré je spôsobene u inak zdravých jedincov neadekvátnym alebo nesprávnym príjmom živín) je vznik inzulínovej rezistencie, ktorá sa považuje za prvý stupeň cukrovky na základe relatívneho nedostatku inzulínu (DM2). Cukrovka je v našej populácii čoraz častejším ochorením a až 90% je práve DM2. Až približne 8% populácie Slovenskej republiky trpí týmto ochorením. Preto je mimoriadne dôležité mať aspoň základné informácie o tom ako tomuto ochorenie predísť.

Verím, že som vám týmto krátkym článkom aspoň trochu pomohol pochopiť súvis Glykémia-Inzulín, a taktiež som vám z časti pomohol pochopiť, aké je dôležité dbať na základy zdravého stravovania. V nasledujúcom článku si vysvetlíme, čo je to cukrovka, ako jej predchádzať, ako športovcov obmedzuje a na čo dbať, ak cukrovku máte.



Reklama

Postup premeny - zo 77kg vážiacej maminy bikinifitnesska

Ukážeme vám, ako sa aj vy môžete zo 77kg vážiacej maminy zmeniť na úspešnú bikinifitnessku!

Poznáte SAKFST pravidlá platné pre bikinifitness?

Chystáte sa súťažiť v nominácii bikinifitness? A poznáte pravidlá? Popis - úvodná informácia!

Tatiana KOŽUCHOVÁ - urobme si fitnessburger!

Úspešná fitnesska vám ukáže, ako navariť chutné jedlo vhodné aj pre bikinifitnessky. Dnes to bude fitnessburger! Videoklip!