Pravda o superpotravinách 2. časť

Superpotraviny- toľkokrát skloňovaný pojem, ktorý je však pre mnohých nejasný. Aká je teda pravda o superpotravinách zistila Barbora LABUDOVÁ. 

ACAI PLODY

Ovocie Acai sa spopularizovalo najmä kvôli produktom ACAICO už pred pár rokmi. Malé fialové bobuľky majú údajne nadprirodzené účinky. Kvôli tomuto tvrdeniu získalo Acai prezývku „ovocie bohov“. Tieto malé fialové kôstkové plody rastú v trsoch, v korunách palmy. Pozrime sa na blahodarné účinky tohto ovocia:

  • Veľký podiel antioxidantov – acai sa považuje za jeden z najbohatších rastlinných zdrojov antioxidantov. Antioxidanty znižujú účinky škodlivých látok, akými sú napr. radikály – tie konkrétne spôsobujú proces starnutia, vznik vrások a chorôb v organizme. Okrem toho, že znižujú ich účinky, pomáhajú telu proti nim bojovať a zastaviť ich šírenie.
  • Veľa vitamínov a minerálov – v acai nájdeme široké spektrum vitamínov ako vitamín A, B, C, D a E. Minerály, ktoré môžeme prijať prostredníctvom tohto ovocia sú mangán, horčík, fosfor, vápnik.
  • Pomáha s trávením – okrem bohatej dávky vlákniny acai obsahuje tiež enzýmy, ktoré nám pomáhajú s trávením. Okrem spracovania potravy v tráviacom trakte pomáha tiež ľudom, ktorí trpia refluxom.
  • Posilnenie organizmu – už domorodé brazílske kmene konzumovali acai kvôli ich energetickému účinku. Okrem toho, že obsahujú slušný podiel sacharidov, dokážu zvýšiť energiu a výdrž ľudského tela. Spôsobujú to už spomínané antioxidanty.
  • Podporuje imunitný systém – aj v tomto prípade „úradujú“ antioxidanty, tentokrát v spojení a esenciálnymi mastnými kyselinami, ktoré pôsobia ako booster na imunitný systém.
  • Podporuje srdcovo-cievny systém – konzumácia plodov acai môže v malej miere slúžiť ako prevencia pred srdcovými ochoreniami.
  • Efektívnejšie spaľovanie tukov – aj táto superpotravina by vám mala pomôcť v diétnom režime. Ide však len o rýchlejšie spracovanie makroživín, bobuľky acai vám zaiste tuk na spodnom brušku nespapajú.

Brazílski domorodci, ktorí dali týmto bobuľkám meno „ovocie bohov“, zrejme nevedeli o jeho vedľajších, nežiaducich účinkoch.

  • Nie je vhodné pre onkologických pacientov – na rôznych blogoch a stránkach nájdete tvrdenie o schopnosti acai bojovať proti rakovine. V každom prípade si autor za touto informáciou chladnokrvne stojí a podkladá prípadne doplňujúcu informáciu o „výskume“. Je pravda, že sa doposiaľ uskutočnilo niekoľko výskumov, ktoré overovali tento účinok acai, išlo však o testovanie na zvieratách. Vysoký podiel antioxidantov by u ľudí, práve naopak, mohol obmedziť účinok chemoterapie a radiačnej liečby.
  •  Alergia – acai je ovocie ako akékoľvek iné, preto treba rátať s možnou alergickou reakciou. Pri alergiologických testoch vám zrejme nepovedia verdikt „ste alergickí na acai“, ak vám však spôsobujú ťažkosti citrusy, či iné ovocie s veľkým podielom vitamínu C a antioxidantov, acai sa radšej vyhýbajte.
  • Účinok teobromínu – táto látka sa voľne nachádza tiež v kakaových bôboch a teda v čokoláde. Vo všeobecnosti sa teobromín dlhotrvajúci stimulačný účinok na organizmus, môže byť použitý aj ako diuretikum a stimulant srdca. U ľudí, ktorých organizmus je citlivejší, môže spôsobiť vo väčšom množstve vedľajšie účinky ako veľká dávka kofeínu: triaška, zrýchlenie tepu, zvýšenie krvného tlaku, pocity nepokoja, nespavosť a i. Táto látka môže tiež spôsobiť závislosť – acai by ste však museli konzumovať denne vo veľkom množstve.

Acai sú dnes dostupné kdekoľvek – môžete si zakúpiť plody, najčastejšie je však voľne predajný prášok z acai, ktorý sa mieša do rôznych jedál. Najpreferovanejší spôsob kúpy acai sú však hotové produkty Acaico, či rôzne kaše od iných výrobcov.

Verdikt: Acai nám prináša okrem skutočne veľkej dávky antioxidantov mnohé iné pozitíva. Dávajte si však pozor na nežiadúce účinky a na neoverené lži predajcov. Odborníci zároveň upozorňujú na fakt, ktorí mnohí prehliadame: je toto ovocie rovnako zdravé po odtrhnutí v Brazílii a po tom, ako strávi strastiplnú cestu v prepravkách v až k nám?

GOJI

Goji, alebo inak kustovnica čínska, sú malé plody červenej farby. Jej zázračné účinky poznali Číňania už veľmi dávno – bola súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Dostala mnoho prezývok ako elixír mladosti, sexuálnej vitality, plodnosti a potencie. Je goji naozaj také zázračné?

Pozrime sa na jeho benefity pre ľudský organizmus:

  • Vitamíny, minerály – aj v goji sa nachádza široké spektrum vitamínov: A, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E. Goji vraj obsahuje niekoľkonásobne väčší podiel vitamínu C ako pomaranče. Minerály v týchto plodoch zastupujú: zinok, železo, med, vápnik či fosfor. Goji obsahuje dokonca viac železa ako špenát.
  • Antioxidanty – aj v goji nájdeme veľké zastúpenie antioxidantov, ktoré podporujú obranyschopnosť, vitalitu atď.. dokážu tiež spomaľovať prejavy starnutia.
  • Polysacharidy – v goji sa nachádzajú lycium polysacharidy, ktoré dokážu blokovať radikály, podporujú imunitný systém a bunkový rast.
  • Aminokyseliny – v goji sa nachádza až 18 druhov aminokyselín, medzi nimi známy arginín, leucín, izoleucín, lyzín, taurín, treonín, valín a i.
  • Zlepšuje libido – je dokázané, že goji zvyšuje potenciu. V stredovekej Číne sa goji vraj používalo ako viagra. Navyše podporuje tvorbu testosterónu.
  • Vplyv na trávenie – kustovnica taktiež priaznivo ovplyvňuje trávenie. Vplýva vraj aj na správnu funkciu pečene.
  • Pomoc pri chudnutí – podporuje funkciu metabolizmu, najmä metabolizmus tukov

Okrem uvedených má goji vraj vplyv aj na pokojnejší spánok a stým spojený boj so stresom, podporuje funkciu srdca, kosti a svalstvo. V prípade zvýšenej konzumácie kustovnice však hrozia vedľajšie a negatívne účinky ako: nevoľnosť, tráviace problémy či alergické reakcie.

Goji sa neodporúča konzumovať, ak:

  •  ..máte problémy so zrážanlivosťou krvi – ak máte takéto ťažkosti, či dokonca užívate lieky na tento problém, kustovnicu by ste konzumovať rozhodne nemali.
  •  ..užívate lieky na cukrovku – diabetici by sa mali mať na pozore pri konzumácii tropických plodín, ktoré denne nie sú súčasťou ich jedálnička.
  • ...Kustovnica čínska taktiež nie je vhodná pre deti do 3 rokov, tehotné ženy ani dojčiace matky.

Na trhu sú dostupné sušené plody goji, celá rastlina, čaje a rôzne doplnky výživy, ktoré ju obsahujú. Ak si neviete predstaviť jesť sušené plody (výborný spôsob je posypať nimi svoju raňajkovú kašu), určite siahnite po čaji, ktorý má nielen výbornú chuť, navyše obsahuje veľký podiel goji. V čínskej medicíne sa najčastejšie používa odvar z goji.

Verdikt: goji môže hrdo niesť titul superpotravina. Dávajte však pozor na všetky vedľajšie účinky.

KAKAOVÉ BÔBY

Verím, že 99% z vás zbožňuje čokoládu. Vedeli ste, z čoho sa vyrába? Kakaové bôby, v poslednom čase označované za superpotravinu, sú plody kakaovníka pravého. Táto plodina sa pestuje najmä v krajinách v tropickom podnebí. Proces spracovania prebieha nasledovne: sušenie, praženie a na záver lisovanie, ktorým sa oddeľuje kakaový tuk (kakaové maslo) od kakaového prášku. Samotná sušina obsahuje tiež veľký podiel tukov.

Aké účinky na ľudské telo má táto plodina?

  • Stimulačný účinok – kakaové bôby obsahujú už spomínaný teobromín. Táto látka pôsobí na telo povzbudzujúco ako kofeín, avšak v slabšej forme.
  • Lepšia nálada - je dokázané, že konzumácia kakaa či akejkoľvek potraviny, ktorá ho obsahuje, zlepšuje náladu a vyvoláva pocity pokoja a spokojnosti.
  • Vplyv na krvný tlak a srdcovo-cievny systém – kakao v malej miere znižuje krvný tlak. Kocka kvalitnej čokolády teda môže slúžiť ako prevencia pred náhlym zvýšením tlaku.
  • Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov – čokoláda vôbec nie je zdravá? Omyl! Avšak, nie je čokoláda ako čokoláda. Kakao obsahuje veľký podiel vitamínu C a mnoho iných, z minerálov je v ňom najviac zastúpený horčík.
  • Pomáha pri liečbe zápalov – áno, aj kakao má protizápalový účinok. Nie v takej miere, ako kurkuma, aj tento účinok však patrí k jeho benefitom.
  • Zlepšuje pamäť – dlhodobá konzumácia kakaa vraj dokáže priaznivo vplývať na pamäť a koncentráciu. Pár kociek kvalitnej, horkej čokolády vám teda môže naozaj pomôcť aj pri učení.
  • Ľahké afrodiziakum – kakao má taktiež afrodiziakálne účinky. Domorodci v krajinách pôvodu kakaovníka vraj o týchto účinkoch už dávno vedia a práve oni boli hlavným dôvodom toho, že surové bôby denne žuvali.

Asi to zabolí, ale áno, aj kakao a teda všetky výrobky z neho, majú vedľajšie účinky či negatíva.

  • Znižuje krvný tlak – pre niekoho pozitívny, pre iného negatívny. Záleží od konzumenta, ktorý po kakau siahne. Ak trpíte veľmi nízkym tlakom, veľké množstvo čokolády vám môže uškodiť – spôsobiť závrate, točenie či bolesti hlavy.
  • Alergická reakcia – alergikov na kakao je viac ako dosť. Rovnako ako pri akejkoľvek inej alergii vám môže spôsobiť veľké nepríjemnosti.
  • Vysoký počet kalórii – ak si myslíte, že lyžičku kakaa v kaši netreba rátať do príjmu, ste na omyle. Kakao obsahuje veľký podiel tukov, teda makroživiny, ktorá má na 1g najvyšší počet kalórii. S kakaom teda opatrne, najmä ak ste v redukčnej diéte.
  • Môže sa stať návykovým – látka, ktorú sme spomínali v spojení so stimulačným účinkom, môže byt návyková. Teobromín je vo veľkom množstve jedom. Pri konzumácii kakaa sa síce nemusíte báť otravy, telo si však dokáže na túto látku vybudovať závislosť.

Kakaové bôby sú dnes dostupné aj v raw forme. Mnohé šikovné gazdinky si z nich samy vyrábajú domáce kakaové maslo a kakao. Najčastejšie využívaný je kakaový prášok, ktorý pozná každý. Ak siahnete po čokoláde so zámerom využitia všetkých uvedených benefitov, voľte čokoládu, ktorá obsahuje minimálne 70% kakaa.

Verdikt: mnohí vôbec nevedeli o všetkých benefitoch, ktoré vám konzumácia kakaa môže priniesť. Nepoužívajte ich však ako zásterku – čokoláda by nemala tvoriť 50% vášho celodenného príjmu.

SPIRULINA

Táto zelená jednobunková riasa sa označuje aj ako zelený zázrak. Bežne rastie v subtropických, no neznečistených prírodných jazerách. Ľudský organizmus dokáže túto riasu naplno stráviť a spracovať – bunková stena spiruliny totiž neobsahuje celulózu. Táto riasa obsahuje len minimálne množstvo kalórii, v nich najviac zastúpené bielkoviny.

Aké sú benefity, ktoré nám konzumácia spiruliny môže priniesť?

  • Vitamíny a minerály – v spiruline nájdeme vitamíny A, skupiny B, C, D a E, beta- karotén, chlorofyl a tiež minerály a stopové prvky: železo, vápnik, horčí, draslík a i.
  • Antioxidanty – vyzerá to tak, že sa stáva takmer pravidlom, že superpotraviny obsahujú veľký podiel antioxidantov. Spirulina nie je výnimkou.
  • Pomáha správnemu fungovaniu tráviaceho systému – spirulina je okrem ostatných aktívnych látok bohatá na enzýmy, ktoré majú na svedomí spracovanie potravy v tráviacom trakte. Navyše zvyšuje množstvo laktobacilov v črevách.
  • Protizápalový účinok – obsahuje kyselinu GLA, ktorú si telo nedokáže vytvoriť samo. Táto kyselina má okrem protizápalového účinku aj priaznivý účinok na rast vlasov, nechtov a krásnu pleť. Oproti iným superpotravinám má veľmi silný protizápalový účinok – so zápalom nám vraj dokáže pomôcť len malé množstvo – 3g spiruliny.
  • Priaznivo ovplyvňuje krvný tlak – spirulina vo všeobecnosti pôsobí veľmi priaznivo na celý kardiovaskulárny systém, na funkciu srdca a dokáže byt dobou prevenciou pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a poruchou zrážanlivosti krvi. Pomáha tiež v boji a anémiou.
  • Reguluje hladinu glukózy a cholesterolu v krvi
  • Priaznivý vplyv na chudnutie – okrem regulácie glukózy tiež znižuje chuť na jedlo a pomáha správnej funkcii metabolizmu.
  • Bojuje s alergiou – spirulina vás síce alergie nezbaví, bojuje však s jej prejavmi. Ak vás trápia najmä v období jari a leta alergické nádchy, spirulina vám s týmto problémom pomôže. Jej účinok má byt rovnako silný ako lieky na alergické prejavy. Odporúča sa prijímať 2g spiruliny denne.
  • Dokáže zvýšiť vytrvalosť – je dokázane, že pravidelne užívanie spiruliny priaznivo ovplyvňuje tiež výkon človeka.

Pri kupovaní spiruliny dávajte veľký pozor na jej kvalitu. Kvalitná riasa z neznečistených vôd vám nespôsobí žiadne vedľajšie účinky. Čoraz častejšie sa však stáva, že sa na trhu vyskytuje nekvalitná spirulina, pestovaná v špinavých vodách. Takáto odroda vám dokáže spôsobiť veľké nepríjemnosti ako: bolesť brucha, nevoľnosť, zvracanie, poškodenia pečene či silné búšenie srdca.

Na trhu je dostupný spirulinový prášok, sušená riasa, z ktorej sa varia rôzne odvary a čaje a tiež spirulinové tablety. Konzumáciu spiruliny by mali so svojím lekárom konzultovať tehotné, dojčiace ženy a ľudia s autoimunitným ochorením.

Verdikt: spirulina môže byť veľkým pomocníkom s akýmkoľvek zdravotným problémom. Pokojne ju môžeme nazývať zeleným zázrakom. Pozor však na jej kvalitu, kupujte len z overených zdrojov, aj na úkor vyššej ceny.

Superpotraviny, ktorých pre a proti sme zvážili v týchto dvoch článkoch, určite nie sú všetky, ktoré stoja za zmienku. Dnes do tejto kategórie potravín zaraďujeme mnoho tropických plodín, ktorých cena stúpa najmä kvôli komplikovanému dovozu, ale aj domácich, ktorými vás do sýta nabalí babka pri každej návšteve.
Medzi tieto patrí najmä cesnak, červená repa, hlávkový kel, mrkva, tekvica, špenát, z ovocia brusnice, čučoriedky, jablká a mnoho ďalších. Ako samy vidíte, sú to potraviny, ktoré by mali byť súčasťou každodennej stravy. Preto nezabúdajte, že k zdraviu vás privedú najmä pestrý jedálniček, pohyb a celkovo – správna životospráva. Ak vám tieto veci nie sú vlastné, žiadna superpotravina váš zdravotný stav zázračne nespasí.



Reklama

Poznáte SAKFST pravidlá platné pre bikinifitness?

Chystáte sa súťažiť v nominácii bikinifitness? A poznáte pravidlá? Popis - úvodná informácia!

Postup premeny - zo 77kg vážiacej maminy bikinifitnesska

Ukážeme vám, ako sa aj vy môžete zo 77kg vážiacej maminy zmeniť na úspešnú bikinifitnessku!

Tatiana KOŽUCHOVÁ - urobme si fitnessburger!

Úspešná fitnesska vám ukáže, ako navariť chutné jedlo vhodné aj pre bikinifitnessky. Dnes to bude fitnessburger! Videoklip!