Rastlinný proteín je dobrou náhradou živočíšneho najmä v prípade intolerancií alebo alergií. Čo sa v rastlinných proteínoch skrýva? Povie v článku Soňa KOLCUNOVÁ.
V predošlom článku o proteínoch sme si povedali o najčastejších typoch proteínov na trhu a teda sme rozobrali prevažne proteínové prípravky živočíšneho pôvodu. Na trhu je však spektrum omnoho širšie a ak trpíš rôznymi intoleranciami (na lepok alebo laktózu, prípadne si vegánka, vegetariánka alebo máš histamínovú intoleranciu) a svojho sna o vyformovanej postave sa nemieniš vzdať, určite bude pre teba istejšou voľbou rastlinný proteín.
Niektoré vedia nahradiť vcelku plnohodnotne aj klasickú srvátku, čo je určite veľkou výhodou. Je teda len na tebe, po ktorom siahneš a my ti prinášame prehľad rastlinných proteínov, ktoré svojimi výhodami určite zaujmú.
Je obľúbený najmä u vegánov, vegetariánov a ľudí alergických na laktózu alebo sóju. Zatiaľ na trhu málo známy druh proteínu má však veľký potenciál. Vláknina, esenciálne aminokyseliny a takmer 90% bielkovín- to všetko sa skrýva v jednom žltom hrášku, z ktorého sa tento proteín vyrába. Esenciálne aminokyseliny teda z tohto doplnku stravy robia kompletný proteín.
Stráviteľnosť tohto proteínu je relatívne pomalá, čo ale umožňuje dobré využitie a vstrebanie všetkých benefitov, ktoré ponúka. Ďalším príznačným znakom hrášku je nízka energetická hodnota, no je nutrične bohatý. Prirodzene hustejší a ťažšie rozpustný proteín však vyniká najmä v chuti, ktorá je prirodzene sladká a pripomína oriešky. Hráškový proteín je teda skvelou voľbou pre tie z vás, ktoré sú alergičkami alebo trpia intoleranciami.
Nie, ak začnete užívať tento proteín, nebudete z neho mať opojné stavy. Neobsahuje totiž psychoaktívne látky, ktoré sa nachádzajú v konope. Mnoho ľudí vyzdvihuje najmä výhody konopného proteínu oproti klasickému srvátkovému. Viac zdravých tukov a vlákniny, čo znamená pomalšie vstrebávanie tohto proteínu a šetrnejší prístup k črevám, najmä ak vás z bežných proteínov „nafukuje“.
Látky v konopnom proteíne napomáhajú tvorbe kolagénu (ktorý je potrebný pre správne fungovanie kĺbov a chrupaviek) a taktiež obsahuje arginín- ten rozťahuje cievy a znižuje tak krvný tlak.
Rovnako ako hráškový proteín, aj tento je vhodný pre tie z vás, ktoré žijú v súlade s filozofiou vegánstva a vegetariánstva. Ak však nie si zvyknutá na jeho chuť, môže ti prísť zvláštna- aj preto si ho môžeš rôzne dochutiť a piť po tréningu ako náhradu jeho srvátkového kolegu z predošlého článku.
Takmer 70% bielkovín ponúka aj ryžový proteín, ktorý sa môže hrdiť podobným zložením aminokyselín ako má materské mlieko. Napriek tomu však obsahuje málo lyzínu, ktorý nájdeme v hrachovom proteíne, s ktorým sa odporúča ho kombinovať. Naopak, ryžový obsahuje cysteín a metionín, ktorého je v hrachovom proteíne menej a preto tvoria ideálnu dvojicu.
Vyrába sa z hnedej alebo bielej ryže, vďaka čomu obsahuje dostatok vlákniny a vitamíny. Podobne ako konopný proteín je vhodný pre tie z vás, ktoré majú citlivejší žalúdok. Chuť je podobne ako u väčšiny rastlinných doplnkov stravy ťažko korigovateľná a ostáva prirodzená, no napriek tomu je tento druh proteínu obľúbený vo fit receptoch.
Pokiaľ sa ho chystáte piť po tréningu, môžete si ho ochutiť napríklad mandľovým mliekom alebo škoricou či bobuľovým ovocím. Ryžový proteín tiež reguluje hladinu cukru v krvi a ocenia ho tie z vás, ktoré majú metabolizmus o čosi rýchlejší, keďže sa vstrebáva pomalšie, no podľa štúdií je pre rast svalov rovnako účinný ako srvátkový proteín.
Ak sme považovali napríklad ryžový proteín za menej známy, pohánkový je ešte viac „v plienkach“. Napriek tomu poskytuje skvelý aminokyselinový profil a je zároveň komplexným proteínom. Rovnako je ako ostatné v tomto článku vhodný pre tie z vás, ktoré sú alergičkami.
Pohánkový proteín sa vyznačuje najmä ľahkou stráviteľnosťou a rýchlym vstrebávaním. Pohánka tiež podporuje dýchací a kardiovaskulárny systém. Obsahuje aj antioxidanty, vlákninu, minerály a vitamíny a teda poskytuje mnoho výhod. Pohánka sa stáva tiež stabilnou súčasťou mnohých fit jedál.
Mandľový proteín obsahuje menej bielkovín (do 70%) a je určený najmä pre tie z vás, ktoré obľubujú „BIO“ alebo „RAW“ výrobky, no používa sa viac v kuchyni ako na doplnenie proteínov po tréningu. Pre nás, ženy je však často označovaný ako ideálny (korigovala by som to na tie z vás, ktoré sa neplánujú venovať fitness súťažne alebo ak vašim cieľom nie je nabrať isté množstvo svalovej hmoty alebo chcete nechať telo „oddýchnuť“ od živočíšnych proteínov) a to preto, že obsahuje okrem nízkeho podielu tukov a vlákniny aj vitamín E, označovaný aj ako vitamín krásy. Tento proteín je dobre vstrebateľný a zasýti na dlhšiu dobu.
Ak si teda fanúšičkou rastlinných proteínov, určite siahni podľa vlastnej potreby po niektorom z týchto. Nezabúdaj však, že proteín nie je náhradou pestrej stravy a proteín nie je zázračný výrobok, po ktorom rastú svaly. V ďalšom článku tému proteínov uzavrieme správnym dávkovaním a časovaním pitia proteínu. Cvičeniu zdar.
Úspešná fitnesska vám ukáže, ako navariť chutné jedlo vhodné aj pre bikinifitnessky. Dnes to bude fitnessburger! Videoklip!
Chystáte sa súťažiť v nominácii bikinifitness? A poznáte pravidlá? Popis - úvodná informácia!
Ukážeme vám, ako sa aj vy môžete zo 77kg vážiacej maminy zmeniť na úspešnú bikinifitnessku!