Tipy na zdravšie štedrovečerné menu

Vedeli ste, že klasický majonézový šalát sa dá spraviť na nerozoznanie a bez majonézy? Alebo vám majonézový šalát nechutí a vy neviete akú alternatívu zvoliť? Barbora LABUDOVÁ vám pomôže. 

V minulom článku sme hovorili o malých zmenách v štedrovečernom menu. Na obnovu vianočného jedálneho lístka Vám možno pomôžu práve naše recepty.

Stará dobrá klasika (Zemiakový šalát s bielym jogurtom a kapor na grile)

Šalát
Budeme potrebovať (na 2 porcie):

  •  250g zemiakov
  •  150g mrkvy
  •  2 cibule
  •  malá konzerva hrášku
  •  3 nakladané uhorky
  •  200g bieleho jogurtu
  •  2 strúčiky cesnaku
  •  soľ a korenie podľa chuti

Postup: Zemiaky a mrkvu uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť, následne ich ošúpeme a očistíme. Zemiaky, mrkvu a nakladane uhorky pokrájame na kocky. Hrášok necháme stiecť z vody a pridáme do pripravenej zeleniny. Všetko opatrne premiešame, pridáme jogurt, pretlačíme cesnak a pridáme cibule, nakrájané nadrobno. Šalát dochutíme soľou a korením, príp. horčicou. Tip: šalát môžete pripraviť aj s 2 uvarenými vajíčkami (tie taktiež nakrájate na kocky a pridáte do pripravenej zeleniny).

Kapor
Budeme potrebovať::

  •  kapor v celku
  •  slnečnicový/ olivový/ tekvicový olej
  •  mletá rasca
  •  tymian
  •  soľ, mleté čierne korenie
  •  citrón

Postup: Kapra poriadne umyjeme, osušíme a potrieme z oboch strán olejom (minimálne množstvo!). Posypeme citrónovou kôrou, mletou rascou, soľou a čiernym korením. Rybu položíme na rozpálený gril a grilujeme z oboch strán. Grilovať môžeme aj plátky citróna, cesnaku, či cibuľu. Na záver kapra posypeme tymianom.

Grilovaný losos s pomarančovou omáčkou a zemiakovou kašou

Losos
Budeme potrebovať:

  •  filet z lososa
  •  soľ, korenie
  •  ghi maslo
  •  pomaranč

Postup: Rybu si umyjeme a nasolíme, okoreníme z oboch strán. Na panvici si rozpustíme 1ČL ghi masla. Po rozpustení do panvice vložíme rybu a grilujeme z oboch strán. Pokiaľ máte na jednej strane kožu, začíname piecť práve z tejto strany. Keď je ryba hotová, vyberieme ju z panvice a do výpeku odšťavíme pomaranč (pozor na kôstky!). Omáčku necháme prevrieť a odstavíme.

Zemiaková kaša
Budeme potrebovať (na cca 4 porcie):

  •  400g zemiakov
  •  Nízkotučné/ rastlnné mlieko
  •  ghi maslo
  •  soľ, korenie, bylinky

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Po uvarení ošúpeme, očistíme a popučíme. Do zemiakov pridáme 1PL ghi masla (cca 20g) a 1dcl mlieka, aby zo zemiakov vznikla kaša. Okoreníme podľa chuti.

Pečený pstruh s rukolovým šalátom

Pstruh:
Budeme potrebovať:

  •  pstruh
  •  slnečnicový/ olivový/ tekvicový olej
  •  soľ, čierne korenie
  •  korenie na ryby
  •  bylinky
  •  citrón
  •  sušený cesnak

Postup: Pstruhy umyjeme, osušíme, osolíme. Pripravíme i marinádu z trochy oleja, korenín, cesnaku a citrónovej šťavy. Marinádou ryby potrieme aj zvnútra a necháme ich 20 minút odležať v chlade. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov v pekáči, zakrytom alobalom cca 30 minút.

Rukolový šalát
Budeme potrebovať:

  •  rukolu
  •  vlašské orechy
  •  100g jahôd
  •  Balsamico
  •  Soľ, korenie

Postup: Rukolu premyjeme v sitku a dáme do veľkej misy. Hrsť vlašských orechov (max 50g) posekáme na drobno a pridáme do rukoly. Umyté jahody bez stopky nakrájame na tenké plátky. Všetko spolu jemne premiešame, okoreníme a polejeme balsamicom.
 

Steak z tuniaka s tekvicovým pyré

Tuniak
Budeme potrebovať:

  •  Filet z tuniaka
  •  1PL oleja
  •  1 strúčik cesnaku
  •  Bazalka
  •  Citrón
  •  Vinný ocot
  •  Soľ, korenie

Postup: tuniaka umyjeme, osušíme a nakrájame na „rezne“. V mixéri zmiešame bazalku, cesnak, citrónovú šťavu a kôru, vínny ocot, olej, soľ a čierne korenie. Tuniaka potrieme z oboch strán marinádou necháme aspoň hodinku odstáť v chlade. Následne steaky grilujeme na rozpálenej panvici/ grile cca 4-7 minút z každej strany.

Tekvicové pyré
Budeme potrebovať:

  •  500g tekvice
  •  Ghi maslo
  •  Soľ, korenie

Postup: tekvicu obvaríme, ošúpeme a očistíme a rozmixujeme v mixéri na kašu. Pridáme 1PL ghi masla, soľ a dochutíme podľa chuti. Odporúčam pridať trochu citrónovej šťavy.

Ak si však dáte klasickú štedrovečernú večeru, nezúfajte. Pamätajte na zlaté pravidlo, že všetkého veľa škodí a ak si dokážete správne upraviť váš jedálniček a neprejete sa na prasknutie, váš progress nemusí byť vôbec ohrozený! 



Reklama

Tatiana KOŽUCHOVÁ - urobme si fitnessburger!

Úspešná fitnesska vám ukáže, ako navariť chutné jedlo vhodné aj pre bikinifitnessky. Dnes to bude fitnessburger! Videoklip!

Postup premeny - zo 77kg vážiacej maminy bikinifitnesska

Ukážeme vám, ako sa aj vy môžete zo 77kg vážiacej maminy zmeniť na úspešnú bikinifitnessku!

Poznáte SAKFST pravidlá platné pre bikinifitness?

Chystáte sa súťažiť v nominácii bikinifitness? A poznáte pravidlá? Popis - úvodná informácia!