Veľký prehľad rastlinných mliek: Ktoré si vybrať?

V dnešnej dobe nájdeme na trhu mnoho druhov rastlinných mliek. Ktoré z nich je najlepšia alternatíva? Dozviete sa v tomto článku od Barbory LABUDOVEJ.

Rastlinné mlieka dnes nie sú žiadna neznáma. Vyrábajú sa rôzne druhy z viacerých dôvodov: alergény v živočíšnych mliekach, senzitivita na živočíšne bielkoviny, neschopnosť spracovať laktózu či mikróby v živočíšnych mliekach, zodpovedné za rozličné ochorenia u ľudí. V obchodoch nájdeme veľké množstvo rastlinných mliek. Ako si vybrať to správne?

Na začiatok treba povedať, že sa na trhu nachádza mnoho alternatív, ktoré, bohužiaľ, so zdravou voľbou nemajú vôbec nič spoločné. Takmer všetky rastlinné mlieka sú vo veľkej miere riedené. Mnoho z nich je sladené pridaným cukrom – preto by ste si mali vyberať nesladené varianty rastlinných mliek. Ďalším ukazovateľom kvalitného mlieka je doba spotreby – tie najkvalitnejšie mlieka majú najkratšiu dobu spotreby. Takéto mlieka sa v obchodoch skladujú v chladničkách, prevažne v sklenených fľašiach. Väčšinou sú tieto mlieka oveľa viac koncentrované a navyše neobsahujú žiadne konzervanty. Jedinou nevýhodou je ich vysoká cena. Predstavme si najobľúbenejšie alternatívy rastlinných mliek a ich výhody a nevýhody.

Mandľové mlieko

Mandľové mlieko patrí k najobľúbenejším náhradám živočíšnych mliek. Predajcovia ponúkajú veľké množstvo druhov, kombinácii či príchutí tohto druhu mlieka. Z hľadiska mikrožívín je mandľové mlieko najmä zdrojom tukov, sacharidy a bielkoviny sa v tomto mlieku nachádzajú však naozaj v zanedbateľnom množstve. Nesladené mandľové mlieko má nízku kalorickú hodnotu, preto je vhodné pri redukcii hmotnosti. Pri kúpe však dávajte pozor na to, aby bolo bez pridaného cukru – mlieka sa väčšinou sladia trstinovým či rafinovaným cukrom, čomu sa snažme vyhnúť.

Priemerná kalorická hodnota: 23kcal/ 100g

Kešu mlieko

Kešu mlieko je veľmi porovnateľné so spomínaným mandľovým. Niet sa čomu čudovať – rastlinné mlieka z orechov sa vyrábajú rovnakými postupmi. Navyše majú kešu orechy podobnú kalorickú hodnotu ako mandle. Z hľadiska zloženia sa s mandľovým o niečo líši – kešu mlieko obsahuje menší podiel tukov a vyšší podiel sacharidov. Hodnota bielkovín ostáva aj tu veľmi nízka. Najvýraznejším rozdielom je cena – kvalitné kešu mlieko patrí k najdrahším.

Priemerná kalorická hodnota: 23kcal / 100g

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko je častokrát používané na prípravu rôznych jedál/ omáčok, najmä kvôli jeho špecifickej chuti a aróme. Pravé kokosové mlieko má veľmi hustú konzistenciu a obsahuje vysoký podiel nasýtených mastných kyselín. Takéto mlieko sa predáva zvyčajne v plechovkách. Riedené kokosové mlieka majú oveľa nižšiu hodnotu tukov a preto sú vhodné pre ľudí, ktorí trpia vysokým cholesterolom, či chcú jednoducho zredukovať hmotnosť. V porovnaní s mandľovým a kešu mliekom sa v kokosovom mlieku nachádza vyšší počet sacharidov, z toho takmer 90% cukru.

Priemerná kalorická hodnota: 30kcal / 100g

Sójové mlieko

Sója patrí k najobľúbenejším rastlinným zdrojom bielkovín a práve preto má toto mlieko najväčší obsah bielkovín. To je dôvod, pre ktorý môžeme sójové mlieko považovať za najadekvátnejšiu náhradu živočíšneho mlieka. Z hľadiska tukov je hodnota porovnateľná s mandľovým a kešu mliekom. Obsah sacharidov je ešte nižší ako v kešu mlieku – nižší má len mandľové mlieko. Pozor – hovoríme však o nesladenej verzii. Sójové mlieko sa používa do rôznych rastlinných nápojov, sladených mliek a podobne – takýmto alternatívam sa treba vyhýbať.

Priemerná kalorická hodnota: 40kcal / 100g

Ovsené mlieko

Ovsené vločky sú veľmi obľúbeným zdrojom sacharidov. Sú však vhodnou surovinou na výrobu mlieka? Po analýze zloženia zistíme, že ovsené mlieko obsahuje veľmi nízky podiel bielkovín (porovnateľný s mandľovým a kešu mliekom). Hodnota tukov predstavuje v priemere takmer 1,5g/100g. Najvyšší je obsah sacharidov, ktorý je mnohonásobne vyšší ako pri ostatných spomínaných, z čoho 60% tvorí cukor. Ovsené mlieko teda nie je najlepšou možnou voľbou.

Priemerná kalorická hodnota: 45kcal / 100g

Ryžové mlieko

Ryžové mlieko má najnižší obsah bielkovín a najnižší obsah tukov zo všetkých spomínaných. Naopak má však najvyššiu kalorickú hodnotu. Ryžové mlieko obsahuje najvyšší počet sacharidov zo všetkých alternatív rastlinných mliek. Navyše, cukor v ňom predstavuje takmer 7g na 100g výrobku. Možno ste si práve povedali, že to nie je nič strašné. Ak si však uvedomíme, že 1dcl ryžového mlieka obsahuje takmer rovnaký podiel cukru ako 1dcl kofoly, určite naň zmeníme názor.  

Priemerná kalorická hodnota: 55kcal / 100g

Záver

Za najmenej zdravú alternatívu môžeme považovať ryžové mlieko. Ak nemusíte, radšej po ňom nesiahajte. V tesnom závese mu konkuruje ovsené. Ak však budete mať na výber práve z týchto dvoch, ovsené bude určite lepšou voľbou.

Najlepšou alternatívou živočíšneho mlieka je sójové mlieko najmä kvôli vysokému podielu bielkovín. Jedinou nevýhodou je, že sója môže byť pre mnoho ľudí alergén.

Ak siahnete po mandľovom, kokosovom či kešu mlieku, zaiste nič nepokazíte. Vždy však uprednostnite nesladené mlieka a ak je to možné, kvalitnejšiu alternatívu, ktorú sme spomenuli v úvode.
 



Reklama

Postup premeny - zo 77kg vážiacej maminy bikinifitnesska

Ukážeme vám, ako sa aj vy môžete zo 77kg vážiacej maminy zmeniť na úspešnú bikinifitnessku!

Poznáte SAKFST pravidlá platné pre bikinifitness?

Chystáte sa súťažiť v nominácii bikinifitness? A poznáte pravidlá? Popis - úvodná informácia!

Tatiana KOŽUCHOVÁ - urobme si fitnessburger!

Úspešná fitnesska vám ukáže, ako navariť chutné jedlo vhodné aj pre bikinifitnessky. Dnes to bude fitnessburger! Videoklip!