Všetko, čo potrebuješ vedieť o arašidových maslách

Len ťažko by sme medzi sebou hľadali niekoho, kto túto zdravú a lahodnú dobrotu neochutnal. Arašidové maslá patria podľa mnohých medzi najzdravšie maškrty. Je to naozaj tak? Čo by ste o nich mali vedieť? V najnovšom článku o arašidových maslách objasní Andrea FEDOROVÁ.

Aj vy obľubujete zdravé mlsanie arašidového masla? Prvé arašidové maslo vzniklo pod rukami Mexičanov a bolo do USA privezené ako liek. Neskôr pacienti objavili jeho príjemnú chuť a začalo sa využívať ako ochucovadlo pokrmov. Arašidy, alebo inak podzemnica olejná je bôbovitá rastlina, ktorá nerastie vo voľnej prírode. K nám sú dovážané z tropických a subtropických krajín.

Typy arašidových masiel

Vyrábajú sa dva typy arašidových masiel: crunchy a smooth. V crunchy sa nachádzajú kúsky nahrubo rozdrvených arašidov, zatiaľ čo smooth majú úplne krémovitú konzistenciu.

Nie je maslo ako maslo. Určite ste aj vy zahliadli v supermarketoch arašidové maslá a možno aj uvažovali o ich kúpe. Tie sa však vo väčšine prípadov líšia od tých, predávaných výrobcami športovej výživy. Obsahujú stužený palmový, arašidový, slnečnicový alebo iný olej. Preto je lepšie sa týmto maslám zo supermarketov vyhnúť. Výrobcovia športovej výživy sa snažia o čo najlepšiu chuť arašidových masiel pri zachovaní čo najnižšej kalorickej hodnoty. Ako? Pridaním proteínov. A keďže tieto maslá majú menej tuku (pridaním bielkovín), majú menej kalórií. Kontrolujte si zloženie týchto masiel a vyvarujte sa pridanému cukru a konzervantom. Bio produkty arašidových masiel by mali obsahovať minimálne 90% arašidov (alebo iných orechov), prípadne proteíny. Nami odskúšané sú jednoznačne od značky NaMaximum.  Na trhu nájdeme aj ochutené arašidové maslá. Tie potešia naše chuťové poháriky ešte viac. Ale rovnako aj v tomto prípade si nezabudnite všimnúť, akým sladidlom je pridaná chuť doplnená.

Prečo sú také obľúbené?

Arašidové maslá okrem toho že výborne chutia majú aj radu benefitov. Akých?

Sú nutrične hodnotné

  • bohaté na bielkoviny
  • nízky obsah sacharidov
  • bohaté na zdravé tuky

100g arašidového masla obsahuje približne 25g bielkovín, 12g sacharidov (z nich 6g vlákniny) a 50g tuku.

Môžeme ho teda považovať za vynikajúci rastlinný proteínový zdroj v závislosti od prípravy (keďže obsahuje dosť tukov v kalorickom deficite si ho až tak veľa dovoliť nemôžme).

Pre jeho nízky obsah sacharidov spôsobuje aj nízky nárast cukru v krvi, preto je ideálnou voľbou pre ľudí s cukrovkou 2. typu.

Sú takmer z polovice tvorené tukom, čo však neznamená, že sú nezdravé. Obsahujú kyselinu olejovú, ktorá sa nachádza vo veľkom množstve aj v olivovom oleji. V rozumnom množstve prispievajú k zníženiu cholesterolu a triglyceridov v krvi.

Bohatý zdroj vitamínov a minerálov

Pokiaľ si stále myslíte, že ide o prázdne kalórie, mýlite sa. Obsahujú vitamíny E, B3, B5, B6 a B7. Z minerálov je v arašidových maslách zastúpený horčík, železo, draslík, selén, meď a mangán. Ale ani vysoké zastúpenie týchto zdraviu prospešných látok nemení nič na tom, že 100g arašidového masla obsahuje približne 590 kalórií.

Zdroj antioxidantov


Recept nájdeš TU

Majú naozaj len samé benefity?

Konzumovanie arašidových masiel prináša veľa benefitov kvôli ich zloženiu zo zdraviu prospešných látok. Môžu nám aj škodiť? Môžu obsahovať látky, tzv. Aflatoxíny. Ako sa do arašidových masiel dostanú? Arašidy rastú v podzemí, kde sa vyskytuje pleseň Aspergillus a tá sa podieľa na ich tvorbe. Odborníci tvrdia, že tieto látky sú spojené s vyšším rizikom rakoviny pečene. No dnes sa za škodlivé považuje už takmer všetko, ak to skúmame bližšie.

Ako si arašidové maslo vyrobíš sama?

Domáce produkty sú kvalitou jednoznačne bezkonkurenčné. Viete akú má výhodu upiecť si chutný koláč z vlastného arašidového masla? Presne viete čo doň pridáte. A ako si ho vyrobiť?

Najdôležitejšia ingrediencia, ktorú potrebujeme je poriadny balíček plný arašidov. Ďalej budeme potrebovať poriadny mixér, trochu soli alebo medu a trochu kvalitného rastlinného oleja (možno práve arašidového). Oriešky si môžeme pred mixovaním opražiť, aby sa ich chuť zvýraznila. Mixéru chvíľu potrvá, kým sa vytvorí požadovaná krémovitá konzistencia. Následne môžeme pridať soľ alebo med a ešte zopár kúskov arašidov, aby ostali nahrubo nakrájané a chrumkavé.

Kde ho použiť?

Kde arašidové maslo použiť? Všade, kde si to chuťové bunky vyžadujú a kalorický príjem povoľuje. My ho využívame v našich receptoch, ktoré môžete nájsť na našej instagramovej stránke @bikinifitness.sk.


Recept nájdete TU. 

Hlavným problémom arašidového masla je, že mu je nesmierne ťažké odolať. Na jednej strane je bohaté na živiny a je skvelým zdrojom bielkovín na tej druhej ale nesmieme zabúdať na jeho kalorickú hodnotu. Taktiež môže byť potenciálnym zdrojom aflatoxínov, ale nuž čo – všetkého veľa škodí. Chutná lyžica(čka) arašidového masla by mala byť len a len prospešná pre naše zdravie (a chuťové bunky).



Reklama

Poznáte SAKFST pravidlá platné pre bikinifitness?

Chystáte sa súťažiť v nominácii bikinifitness? A poznáte pravidlá? Popis - úvodná informácia!

Postup premeny - zo 77kg vážiacej maminy bikinifitnesska

Ukážeme vám, ako sa aj vy môžete zo 77kg vážiacej maminy zmeniť na úspešnú bikinifitnessku!

Tatiana KOŽUCHOVÁ - urobme si fitnessburger!

Úspešná fitnesska vám ukáže, ako navariť chutné jedlo vhodné aj pre bikinifitnessky. Dnes to bude fitnessburger! Videoklip!