Ješ častejšie bataty alebo zemiaky? Vieš, ktoré sú pre tvoje telo lepšie a aké majú oba druhy výhody? Povie ti Barbora LABUDOVÁ v tomto článku.
Zemiaky patria k plodinám, ktoré sa pestujú už od nepamäti. Aj v najchudobnejších domácnostiach boli zemiaky potravinou, ktorá určite na stole nechýbala. Čo ich najnovší konkurent? Sladké zemiaky sú čím ďalej, tým populárnejšie. Čo obsahujú a ktoré z nich sú lepšou voľbou? Všetko za dozvieš v tomto článku.
Zemiaky tvoria veľmi významnú časť poľnohospodárstva krajín v našom podnebnom pásme. Dôvod je najmä taký, že je táto plodina je veľmi nenáročná. Odjakživa tvorila veľký podiel jedálnička v nejednej domácnosti, mnohokrát boli zemiaky jediné, čo doma ľudia mali. Zemiak, celým názvom ľuľok zemiakový, patrí do čeľade ľuľkovité. Poďme sa pozrieť, čo všetko táto plodina obsahuje.
Všetci vieme, že zemiaky sú bohaté najmä na škrob. Aký má táto látka vplyv na naše telo? Škrob je pre telo nestráviteľný, vie ho však využiť. Ako? Škrob sa v tráviacom trakte ukladá počas trávenia ostatných látok. Táto „usadenina“ je následne potravou pre baktérie, ktoré sa prirodzene nachádzajú v črevách. Nehovoríme o žiadnych parazitoch, ide o baktérie, ktoré dopĺňajú mikroflóru, ktorá je potrebná na správne fungovanie celého tráviaceho systému. Ide o rovnaké baktérie, aké sa nachádzajú v probiotikách, škrob teda plní funkciu vlákniny.
Navyše viaceré štúdie potvrdili, že škrob zvyšuje citlivosť buniek na inzulín a znižuje hladinu cukru v krvi bezprostredne po konzumácii. Táto látka tiež spôsobuje pocit sýtosti, preto by vás mali zemiaky zasýtiť viac ako akýkoľvek iný zdroj sacharidov, napr. ryža (aj napriek tomu, že má ryža vysoký glykemický index).
Napriek tomu, že bodiel bielkovín v zemiakoch nie je vysoký, obsahujú vo veľkom množstve najmä lyzín, ktorý pomáha telu vstrebávať minerály ako vápnik a pomáha so svalovou aj bunkovou regeneráciou.
Ak ste si mysleli, že zemiaky neobsahujú vitamíny, mýlili ste sa. Ľuľok zemiakový je zelenina ako akákoľvek iná. V najväčšom množstve je v ňom zastúpený vitamín C. Nejde o taký veľký podiel, aký nájdeme v citrusoch či paprike, no vzhľadom na to, aké množstvo zemiakov sa u nás priemerne skonzumuje, zemiaky môžeme pokladať za jeden z najvýznamnejších zdrojov vitamínu C. Pozor – množstvo vitamínu C závisí od spôsobu prípravy zemiakov. Ak zemiaky varíte, na zachovanie vitamínov je potrebné použiť pokrievku a zemiaky nerozvariť. Výluh zo zemiakov pravdepodobne aj u vás končí v kuchynskom dreze, práve ten však po varení obsahuje viac vitamínu C ako samotné zemiaky.
Nájdeme v nich tiež vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, biotín. Z minerálov je v nich značne zastúpený najmä draslík, ktorý podporuje správnu funkciu nervovej sústavy, srdca, svalov a optimalizuje krvný tlak.
Vlákninu a vitamíny zachováte v tejto plodine najvýraznejšie tak, že ich budete variť v šupke v celku. Priamo pod šupou sa totiž nachádza najväčší podiel vlákniny. Krájaním aj šúpaním nestratíte len vlákninu ale aj spomínané vitamíny. Ak uvaríte zemiaky v celku, ich výluh nebude taký kalný – látky ostanú v zemiakoch, nevyvaria sa. Najväčšou výhodou zemiakov je, že patria k najlacnejším zdrojom energie.
Navyše, táto príloha je jedna z najmenej kalorických. Obsahujú totiž veľký podiel vody, zanedbateľný podiel tukov a pýšia sa nízkym glykemickým indexom. Aj tie z nás, ktoré sú v diétnom režime, si môžu dopriať bohatú porciu zemiakov za málo kalórií.
Ľuľok zemiakový (zemiak): 100g Kalórie: 81 kcal: S - 17,5g, T - 0.5g, B - 1,8g.
Bataty, alebo inak sladké zemiaky sú tropická plodina. Napriek tomu, že nesú názov zemiaky, nepatria do rovnakej čeľade. Prečo ich teda takto nazývame? V tropických oblastiach totiž bataty zemiaky nahrádzajú. Už aj v našich končinách sa táto plodina zaužívala konzumovať ako naše zemiaky – ako príloha, zdroj sacharidov. Najčastejšie sa pestuje v tropických oblastiach strednej Ameriky. Vraví sa, že práve bataty patria k najvýživnejšej zelenine. Je to tak? Prospešných látok v nich nájdeme viac než dosť.
Začnime tam, kde pri zemiakoch – škrob. Aj v tomto prípade zastupuje úlohu vlákniny, teda uľahčuje trávenie a všetky procesy s ním spojené. Môže vraj pomôcť aj zamedziť vzniku zápalu hrubého čreva (divertikulózy) a hemoroidov. Nevýhodou je, že sa najväčší podiel vlákniny nachádza priamo pod šupkou a teda je lepšie bataty nešúpať. (Na rozdiel od zemiakov však šupku nedokáže zjesť každý – je omnoho hrubšia a tvrdšia.)
Vitamíny v tomto prípade zastupuje opäť vitamín C. Rovnako ako pri zemiakoch je na jeho zachovanie potrebné pripravovať bataty vo väčších kusoch (keďže bývajú väčšie a nepravidelného tvaru, varenie v celku by vám trvalo večnosť a poriadne by ste sa potrápili), najlepšie v šupke. Zo spomínaných vitamínov skupiny B tu nájdeme najmä vitamín B6. Ten pomáha v prevencii srdcovo- cievnych chorôb, mŕtvice či nespavosti.
Tak, ako zemiaky sú aj bataty bohatým zdrojom draslíka (bataty ho však obsahujú v ešte väčšej miere). Bataty naviac obsahujú niekoľko prírodných farbív, ktoré majú na naše telo priaznivý vplyv.
Ako prvý treba vyzdvihnúť betakarotén. Okrem toho, že toto farbivo podporuje odolnosť pokožky voči UV žiareniu, má byť vhodnou prevenciou pred vznikom niektorých druhov rakoviny – žalúdka, pankreasu, úst a ďasien. V batatoch je ho naozaj požehnane – v jednom batate je takmer 200% odporúčanej dennej dávky betakaroténu.
Nájdeme v ňom aj luteín a zeaxantín – patria do rovnakej skupiny, ktorou je karotenoidové farbivá. Všetky z uvedených môžu pomôcť aj ako prevencia pred očnými problémami (preto sa hovorí, že budeš po mrkve dobre vidieť ).
Nakoniec treba určite spomenúť kyseliny chlorogenovú a kávovú. Prvá z nich ničí karcinogénne látky a vírusy v tele a druhá vykazuje značné účinky v boji proti AIDS. Ako sme už spomenuli, na zachovanie čo najväčšieho vitamínového bohatstva sa odporúča bataty konzumovať aj so šupkou.
Najvhodnejšou by bola príprava v celku – najpraktickejší spôsob je v tomto prípade piecť bataty v alobale. Čo sa týka nutričného zloženia tropických zemiakov, kalorickou hodnotou sú zemiakom takmer identické. Opäť nám ponúkajú veľa muziky za málo kalórií. Obsahujú väčší podiel sacharidov ako obyčajné zemiaky – vyššia je najmä hladina cukru, ktorý spôsobuje nasladlú chuť batatov. Obsahujú tiež viac bielkovín.
Povojník batatový (sladký zemiak): 100g Kalórie: 85,8 kcal: S – 21g, T – 0g, B - 3g.
Bataty v tomto súboji vyhrávajú 1:0. Majú všetky plusy zemiakov a nejaké naviac – za betakarotén a kyseliny sa telo jednoznačne odvďačí. Jedinou nevýhodou by mohla byť ich cena či dostupnosť – 1kg batatov stojí 2,79€, zatiaľ čo zemiaky vyjdú o 2€ lacnejšie. Ak zvolíte jednu, či druhú alternatívu, telu dodáte nielen energiu, ale aj mnoho prídavkov vo forme prospešných látok.
Ukážeme vám, ako sa aj vy môžete zo 77kg vážiacej maminy zmeniť na úspešnú bikinifitnessku!
Chystáte sa súťažiť v nominácii bikinifitness? A poznáte pravidlá? Popis - úvodná informácia!
Úspešná fitnesska vám ukáže, ako navariť chutné jedlo vhodné aj pre bikinifitnessky. Dnes to bude fitnessburger! Videoklip!